VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR

 

 

 

 

 

Varför går man i kloster?

Det beror på en kallelse. En längtan efter att svara på GUDS tilltal.

Kan man lämna , sluta att vara nunna?

Under den långa inträningstiden bör man ta reda på om detta är GUDS vilja med mitt liv.

En otillfredsställd syster är inte till någon glädje varken för GUD, gemenskapen eller sig själv.

Varför kan man inte vara nunna för en kort tid?

Kan man tänka sig en brud som under vigselakten säger: Jag vill älska dig i nöd och lust, men bara under två och ett halvt år.Det är likadant med nunnan och hennes svar.

Saknar du inte något?

Om jag vet att det är här GUD vill ha mig, är jag nöjd. Jag är tillfreds.

Måste ni alltid ha de där kläderna?

Vi har inga andra! Dessutom är de praktiska, spar tid – jag behöver aldrig stå framför garderobsdörren och fundera på vad jag skall ha på mig, de spar pengar – behöver inte följa med i modets trender och dessutom är det ett vittnesbörd - alla vet vad dräkten står för. Men vi har arbetskläder anpassade efter  arbetsmiljön som trädgårdsarbete, målning mm

Kan man  vara gift när man vill bli nunna?

Nej, som gift har man dubbla lojaliteter - till maka/make och barn. Det finns de som har skiljt sig för att gå i kloster, men då med bådas samtycke, eller efter skiljsmässa. Förutsättningen är att man inte har ansvar för barnen.

Är det roligt att vara nunna?

Om jag gör det GUD vill med mig är jag nöjd. sällan skrattas det så mycket som i kloster. Är man glad åt lite har man mycket att glädjas åt.

Ni är ju bara tre . Varför?

GUD ser inte till antalet. Det var 12 apostlar som fick uppdraget att sprida evangelium till hela världen. Vi har i Sverige inte haft kloster sedan reformationen så det är inte så många som vet att vi finns.

Framtiden?

Framtiden ligger helt i GUDS händer. Vill han att vi ska fortsätta sänder han oss aspiranter. Vill han inte- har vi i alla fall sått ett klosterfrö i Svenska Kyrkan och vet oss ha följt Hans vilja så långt vi förstått den. Du kanske sitter inne med svaret !

Vad gör du på fritiden? Har du semester?

Vilken fritid? En nunna är nunna hela dygnet, inte bara mellan 9-5! Men vi får semester för studieresor till andra kloster, eller för att hälsa på familjen, eller för ren vila.

Varför har du slöja?

Slöjan är tecknet på att du tillhör Kristus. Förr i världen var det också ett tecken på att man tillhörde sin man, som det fortfarande är på många håll i världen.

Längtar du inte efter egna barn?

Man äger inte barn. Barnen är alltid sina egna. Jesus lovar att den som för hans  skull  överger något skall få hundrafalt igen. Tack gode GUD att vi inte fått hundra på en gång!

Yrkesarbete?

 Finns det plats för just min yrkesutbildning ?

Man kan alltid lära sig mycket mer än det man utbildats för, men ingen yrkesutbildning är bortkastad. På något vis kommer den alltid till användning. Många kommuniteter försörjer sig idag med systrar som arbetar ute i samhället. Du får ta reda på vad just vår kommunitet säger i den frågan. De flesta kommuniteter förutsätter idag att aspiranten har erfarenhet från yrkeslivet.

Är inte livet tråkigt i ett kloster?

Visst kan vardagslivet ibland vara både trist och grått, men det är det ju överallt - vår erfarenhet är nog att vi skulle vilja ha fler lugna vardagar utan sensationer! Till sin uppbyggnad är ju klosterlivet ett ordnat liv med en rytm av bön, arbete och vila, ensamhet och möten med människor - trots det är ingen dag sig lik.

Men ju lugnare den rytmen är, ju bättre mår man.

Får man roa sig?

Oja, men våra behov är olika, så vi får ta hänsyn till dem. Disko är väl inte heller precis platsen för en syster, men den heliga Teresa av Spanien som var en stor mystiker brukade dansa till kastanjetter med sina systrar och vi har ett fotoalbum från ett slutet cistercienskloster, där man roade sig med att klä ut sig. Smaken är som sagt olika. Vi kopplar ibland av med en video eller ett glas vin och bokbussen förser oss med bl a goda deckare.

Känner ni er inte instängda i ett kloster – eller får ni gå ut?

Vi får både gå ut och resa bort men hemma är bäst. Vi längtar alltid tillbaka. Men olika uppgifter och behov gör att vi ofta måste – och en promenad  med eller utan vår hund hör till vardagslunken.

Och numera kan man ju surfa över hela världen – en speciell frestelse för mycket slutna kloster sägs det!

Frågor man borde ställa: Har jag en kallelse till klosterliv? Hur ska jag veta om jag har en kallelse – finns det några säkra tecken? Om jag tror mig ha en kallelse, vad gör jag då?
 

Har jag en kallelse till klosterliv?
Det är en fråga du på stort allvar bör ställa till Gud och till dig själv. Att inte svara på en kallelse från Gud är allvarligt.

Hur ska jag veta om jag har en kallelse – finns det några säkra tecken?
Det säkraste tecknet är att du inte kan bli av med frågan. Ett annat tecken kan vara att du trivs väldigt bra i det kloster du ofta besöker.

Om jag nu tror mig ha en kallelse, vad gör jag då?
Det första du gör är att avhålla dig från intimt umgänge med det motsatta könet, eftersom klosterlivet innebär att ge hela sin kärlek åt Gud.
Det andra du gör är att ta kontakt med ett kloster om du inte redan gjort det.
Det tredje är att våga ta steget in och pröva.

Konstigare är det inte – men allvarsamt!

 


Tillbaka